Alpsluttning

Måndag 22 juni

25 grader, sol

Landskapskontrasternas dag. Vi började i storstadsmiljö i München klockan kvart i nio och slutade klockan sex på kvällen i Mittenwald vid Österrikiska gränsen med ett 2500 meter högt berg som utsikt från tältet. Efter några ganska platta mil kom Alperna som en vägg som steg upp från slätten. Stigningen gick bra tack vare serpentinvägar som gjorde vägen mindre brant. Landskapet är fantastiskt med lodräta bergsväggar, turkosa alpsjöar och stora gröna granskogar. Eric badade i en inte alltför varm men ändå uthärdlig alpsjö. Vatten tog vi ur en bäck, godare vatten finns knappast i någon kran!

Distans: 108 km Snitt: 17, 4 km/h Tid: 6 h 10 min
Start: 8.45 Ankomst: 18.20

Dagens bilder i fotoalbumet!

Mittenwald

På väg upp till linbanan i Mittenwald.

Karwendelbahn

Tisdag 23 juni

20 grader, växlande

Vi började dagen med en linbanetur till Tysklands näst högsta bergsstation på 2244 möh. Utsikten var vidunderlig på vägen upp men runt toppen låg molnen som en ogenomtränglig dimma.

Snön låg kvar på många platser och temperaturen låg precis over nollstrecket. Tre gemser gick och betade längs bergssidan på vägen upp. När vi sedan kom igång med cyklingen, runt halv elva, fortsatte vi de fem kilometrarna till österrikiska gransen och var därmed inne i vårt tionde cykelland.

Vi såg sedan fram emot nerförsbackarna mot Innsbruck men vid krönet möttes vi av stora cykelförbudsskyltar. Vi gick ner med sparkcykelteknik i samma fart som motorbromsande långtradare, men det tyckte inte Österrikes mest nitiske trafikpolis om, så det var bara att stiga av cykeln helt och gå ner. Ganska dumt, eftersom vi då tog upp halva vägbanan. Vi åkte sedan igenom Innsbrucks centrum, köpte kartor och började klättra uppåt mot Brennerpasset. I Matrei åt vi annorlunda hamburgare och Nürnbergerkorv och trodde sen att vi bara hade tre kilometer kvar till den camping som enligt vår nyinköpta karta skulle ligga i Steinach. Denna visade sig dock inte ha funnits på flera år, så kvällen slutade i sovsäck under brofundament v12 till motorvägen mot Brennerpasset.

Distans: 92 km Snitt: 16, 3 km/h Tid: 5 h 30 min
Start: 8.40 Ankomst: 18.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Karerpass

På väg upp till Karerpasset.

Onsdag 24 juni

23 grader, växlande

Efter en natt med mot förmodan riktigt god sömn åkte vi upp de sista fem kilometrarna till Brennerpasset och gränsövergången till Italien. Sedan väntade en åtta mil lång nedförsbacke till Bolzano i en mycket fin dal. Härlig cykling!

Efter att ha gått runt i Bolzanos vackra centrum i en timma gav vi oss kanske något övermodiga i kast med vägen upp till Karerpasset vid fyratiden på eftermiddagen. 1500 meters stigning på drygt två mil tog ju sina timmar eftersom vi snart gav upp cyklingen och började gå. Den fantastiska naturen gjorde dock vandringen ganska behaglig. Dessvärre visade sig kartan än en gång inte stämma och campingen saknades även denna natt, så den här kvällen fick vi krypa in i tältet i en granskog strax ovanför byn Vigo di Fassa.

Distans: 138 km Snitt: 16, 5 km/h Tid: 8 h 15 min
Start: 8.00 Ankomst: 21.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Passo Rolle 1984m

Strax innan krönet på Passo Rolle.

Torsdag 25 juni

24 grader, växlande

Vi började morgonen med frukost och en iskall fjällbäck som fick ersätta campingduschen. Efter en mils nerförsbacke var det dags för ännu ett pass, Passo Rolle på 1984 möh.

Femton kilometer gång och fem kilometer cykling senare var vi uppe över trädgränsen och hade en fantastisk utsikt mot topparna på över 3000 meter. Belöningen för vandringen uppför fick vi sedan då tre mil nedförsbacke på serpentinvägar följde.

Serpentiner

Passo Rolles härliga nerförsbacke.

Det här var dagen då vi verkligen märkte att vi kommit till Italien; gårdagen gick ju genom Sydtyrolen där alla pratar tyska. Nu förstod vi inte ett ord och kände oss utsatta för en mindre kulturkrock. Campingen hittade vi i Imer vid Dolomiternas fot.

Distans: 73 km Snitt: 14, 3 km/h Tid: 5 h 5 min
Start: 9.20 Ankomst: 17.10

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 26 juni

30 grader, sol

Dagens etapp blev så gott som en ren transportsträcka från Dolomiterna ner till Medelhavet. Hettan och luftfuktigheten kom plötsligt efter den torrare luften i bergen. Första milen gick nerför genom tunnlar på sidan av en bråddjup ravin.

Sedan väntade tyvärr väldigt hårt trafikerade vägar i ett ganska tråkigt slättlandskap resten av dagen. Campingen fick bli i utkanten av Mestre, alldeles där bron till Venedig börjar.

Nu har vi börjat vänja oss vid den höga prisnivån i Italien, de idiotiska brödpåsarna som alltid går sönder när man öppnar dem och den "lite" hetsigare trafikrytmen. Några italienska ord har vi också lyckats prestera.

Distans: 118 km Snitt: 19, 5 km/h Tid: 6 h 5 min
Start: 8.15 Ankomst: 18.30

Lördag 27 juni

31 grader, sol

Heldag i Venedig. Vi tog bussen de fem kilometrarna ut till Venedig på förmiddagen och hade en härlig dag i stan med flanerande runt alla kända byggnader och okända bakgator, gondoltaxitur och sköna vilostunder i skuggan med kalla halvliterscolor. Det förvånade oss att Venedig är så stort att man kan hitta mer eller mindre folktomma kvarter, trots den mängd turister som besöker staden varje dag.

Venedig

Canal Grande.

Efter en härlig dag i fantastiska Venedig sjönk faktiskt temperaturen sent på eftermiddagen och kvällen blev riktigt sval.

Dagens bilder i fotoalbumet!