Söndag 28 juni

31 grader, sol

De nästan sju milen från Mestre över det platta jordbrukslandskapet i Po-dalen till Chioggia flöt på hur bra som helst och vi kom fram till camping Miramare redan klockan ett. Efter att ha ätit lunch på campingrestaurangen intog vi sedan playan och solade och badade hela dagen.

På kvällen blev det åter campingrestaurangen och ett bevis på att svenska pizzor är godare; Erik beställde i och för sig av misstag in en pizza med ansjovis men även Erics Quattro Stagione kom inte upp i samma klass som normalt i Sverige.

Distans: 67 km Snitt: 20, 1 km/h Tid: 3 h 20 min
Start: 9.15 Ankomst: 13.00

Ferrara

Det lutande tornet i Ferrara.

Måndag 29 juni

31 grader, sol

Vi fortsatte över den fullständigt platta och ganska tråkiga Po-slätten. Medvinden gjorde dock att milen flög fram utan att det kändes så vi nådde Ferrara redan vid fyratiden. Vi gick runt och tittade på stans vackra centrum, åt på McDonald's och letade efter Internetmöjligheter utan framgång. Sedan väntade campingen strax utanför stan.

Vi antar att vi dricker för lite vatten varje dag men faktum är att det inte känns som det behövs mer än ca en och en halv liter plus cirka en liter juice och läsk per person. Anledningen till den magra vattenåtgången kan i och för sig vara att vattnet blir tämligen kokhett i vattenflaskorna...

På kvällen pratade vi lite med ett australiensiskt par på campingen, som hade startat i Gibraltar och nu skulle cykla runt i Europa i cirka ett år. Mannen berättade att när de hade stannat i en liten by mellan Bologna och Ferrara för en kopp kaffe, så visade det sig att caféinnehavaren hade släkt som bodde två kilometer från dem i Australien; ibland är världen liten.

Distans: 101 km Snitt: 20, 5 km/h Tid: 5 h
Start: 9.30 Ankomst: 17.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Tisdag 30 juni

32 grader, sol med åskskur

Vi åkte ut söderut genom Ferrara och ut på slätten mot Bologna. Vid en paus i skuggan under några träd vid en mack fick vi uppleva ytterligare ett exempel på en cykelsemesters bästa stunder. Tanten i macken kommer ut och pratar jättesnabbt på italienska. Vi förstår att hon frågar var vi kommer från och om vi är törstiga. Vi svarar självklart ja och vi tror att hon går iväg för att hämta vatten att sälja till oss. Efter ett tag kommer hon dock tillbaks med en flaska vin och en vattenflaska som hon vill ge oss! Skulle det kunna hända en bilturist?

Strax efter ett kom vi till Bologna och gick runt ett tag på de typiska italienska galleriagatorna, där affärerna ligger en bit in och har en trottoar med tak (och skugga) framför ingångarna. På turistbyrån hann vi skicka iväg några rapporter till Outdoor innan datorn var uppbokad. Vid utfarten åkte vi dock förbi en stor datoraffär och gick in och frågade på vinst och förlust om de möjligen hade tillgång till Internet där. Det var inga problem alls och vi kunde skicka iväg alla dagsrapporter från deras utbildningslokal för bara 25 kronor för en dryg timme. Utanför kom lägligt just den värsta åskskuren vi någonsin sett så det kunde inte ha varit bättre timing. Vi börjar uppskatta Italien mer och mer nu när vi flera gånger har mötts av en väldig hjälpsamhet och generositet.

Dagens sista två mil gick över nerblåsta trädgrenar och vattenpölar uppför Appeninernas sluttningar till en fint belägen camping vid Sasso Marconi. Efter åskregnet sjönk också temperaturen nästan tio grader och kvällen blev riktigt skön. Sammanfattningsvis en mycket bra dag.

Distans: 82 km Snitt: 18, 9 km/h Tid: 4 h 15 min
Start: 9.15 Ankomst: 18.00

Onsdag 1 juli

32 grader, sol

Efter Po-slättens platta dagar hade vi nu nästan sett fram emot att få klättra i berg igen. Det är dock konstigt hur lätt man glömmer uppförsbackarna och kommer ihåg nerförsbackarna. Den här dagen blev nämligen riktigt jobbig, faktiskt värre än passklättringarna i Dolomiterna. Där var temperaturen inte så hög och vägen gick inte upp och ner för bergssluttningen. Här blev vi tvungna att åka ner flera hundra meters höjdskillnad för att två kilometer senare gå uppför lika många meter. Långa pauser i skuggan och vid vattendrag emellan några kilometers vandring släpandes på cyklarna, gjorde dock att vi härdade ut. Den fantastiska utsikten över de vackra Appeninerna gjorde också sitt till. En bra idé, kom vi på, är att blöta ner en liten handduk med kallt vatten och ha runt nacken, det kyler ner och är perfekt att torka av svetten i ansiktet med.

Toscanabacke

På väg in i Toscana.

Den första kilometern efter gränsen till Toscana cyklade vi på en liten grusväg/större stig över bergssluttningen, väldigt speciellt. Sedan bar det äntligen av nerför mot campingen i Santa Lucia.

På kvällen unnade vi oss en riktig middag på den fina campingrestaurangen, med den absolut godaste Lasagne respektive Spaghetti Bolognese vi någonsin ätit. Den kocken får de svårt att behålla!

Distans: 55 km Snitt: 10, 7 km/h Tid: 5 h 10 min
Start: 9.30 Ankomst: 18.45

Dagens bilder i fotoalbumet!

Florens

Utsikt över Florens. (Större version)

Torsdag 2 juli

32 grader, sol

Milen ner till Florens var fantastiska, med nerförsbacke större delen. Än en gång var uppförsbackarna glömda. Med en vidunderlig vy över stan från kullarna i norr gled vi ner i centrum kring lunchtid. Vi stannade där ett tag och tittade på domen från ut- och insidan. Erik fick ta ett kort åt en av alla tusentals japanska familjer. Vi åkte sedan till campingen på sluttningen precis söder om centrum och tog siesta i skuggan med utsikt över stan under de varmaste timmarna. Vid femtiden åkte vi tillbaks ner till centrum och tog en rejälare stadssightseeing med bland annat Ponte Vecchio. Kvällen avslutade vi utanför tältet med Gyllene Tider på bandspelaren, vinet från macken och den fasadbelysta domen som siluett mot solnedgången.

Ponte Vecchio

Eric med cyklar framför Ponte Vecchio.

Distans: 51 km Snitt: 18, 9 km/h Tid: 2 h 40 min
Start: 9.15 Ankomst: 12.00

Dagens bilder i fotoalbumet!