Leipzig

Rådhuset i Leipzig.

Måndag 15 juni

21 grader, växlande

Dagens etapp började med ytterligare en tur in till Leipzigs centrum och Internetcafet vid Friedrich List Platz. Vi hade turen att hamna bakom en grävskopa som var på väg in mot centrum i samma fart som vi. Bättre eskort kan ej fås! Det är ingen som vågar säga emot en grävskopa på 20 ton, så vi hade fri lejd ända in till city. Efter att ha skickat iväg den första rapporten till Outdoor tog vi en sväng till genom stan och återupprepade McDonaldsbesöket från gårdagen. Det finns inget roligare än att sitta på en uteservering och titta på hur tyskarna klär sig. En blandning av alla stilar som finns och inte finns...

Vi letade oss sedan ut ur stan söderut på mestadels cykelvägar genom en stor park. Vi handlade middagsmat i Böhlen och förvånades än en gång över matpriserna. Varför kostar inte en halvliter fruktyoughurt sju kronor, ett stort skivat långfranska sex och femtio, en apelsinjuice tre kronor och fyra glassar tillsammans sex kronor i Sverige också!?

Vi tvingades sedan ut på en motorvägsliknande väg i cirka en mil och avslutade sedan dagen med cirka 15 kilometer i motvind till en fräsch camping vid en sjö några kilometer norr om Altenburg.

Distans: 70 km Snitt: 16, 9 km/h Tid: 4 h 5 min
Start: 8.30 Ankomst: 17.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Tisdag 16 juni

16 grader, växlande med skurar

En dag som kännetecknades av minst sagt växlande väder. På med stövlar och regnkläder för att tio minuter senare börja överväga shorts och solglasögon. Dessutom hade vi en motvind av klass som vi nog aldrig haft tidigare. Att åka på en platt väg och inte komma fram fortare än drygt tio kilometer i timmen är ganska frustrerande. De första milen var alltså riktigt jobbiga.

Vi passerade bland annat Altenburg, en stad med ett slott som Friedrich I (Barbarossa) grundade på tolvhundratalet. Två mil senare tröståt vi på McDonald's i Meerane. Snart började vi närma oss bergen och backarna blev bara fler och fler och brantare och brantare ju längre söderut vi kom. Städerna här verkar ha varit i bättre skick än de i norra DDR redan innan murens fall, nu är ofta standarden på nästan samtliga hus och vägar i full västtysk standard. Sista två milen åkte (gick) vi brant uppför mot de fantastiska skogarna mot tjeckiska gränsen och avslutade med en fem kilometer lång nerförsbacke mot campingen i Klingentahl.

Distans: 112 km Snitt: 16, 0 km/h Tid: 7 h
Start: 9.00 Ankomst: 19.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 17 juni

15 grader, växlande med skurar

Tjeckiska gränsen

Den lilla tjeckiska gränsövergången till Kraslice.

Stork

Ytterligare en dag med oerhört omväxlande väder. Stövlarna åkte av och på ett antal gånger under dagen. Efter en iskall och rå natt i storskogen gled vi ner genom Klingentahl till tjeckiska gränsövergången (enbart för fotgängare och cyklister) mitt i byn. Efter en kort procedur med passtämplar och samtal om cyklar med en tjeckisk tulltjänsteman var vi över på andra sidan och mötte ett helt annat språk som det knappt går att förstå ett ord av ens i textad form. Trots undermålig skyltning från tiden före kriget lyckades vi leta oss ut på den lilla landsvägen över bergen mot Luby. Standarden på husen är sämre än i östtyskland men verkar å andra sidan ha varit bättre än i DDR före murens fall. På vägarna kan man se Skodas alla modeller genom tiderna. Bilen verkar ha 90% marknadsandel.

Efter några mil genom skogar och byar med en och annan stork kom vi till Cheb. Hit verkar tyskarna åka och handla precis som norrmännen i svenska gränsstäder. Efter några kilometer var vi framme vid gränsen mot Tyskland igen och avslutade dagen med fyra mil på riktigt bra vägar för första gången sedan Sverige, till en mindre camping vid en bondgård.

Distans: 98 km Snitt: 16, 6 km/h Tid: 6 h
Start: 8.45 Ankomst: 18.15

Dagens bilder i fotoalbumet!

Torsdag 18 juni

15 grader, regn

Vi åkte från campingen kvart i nio och styrde mot Weiden in der Oberpfalz. Där besökte vi en cykelhandlare som bytte Eriks växelreglage, som gick sönder under gårdagens sista mil. Vi tittade lite på stan och kontrollerade att McDonald's-restaurangen höll standarden. Det gjorde den, så vi kunde lugnt fortsätta vidare söderut längs floden Naab.

Vi åkte genom den gamla vackra staden Nabburg i fullkomligt skyfall men den hyfsade medvinden gjorde att vädret ändå gick att härda ut. Vi stannade sedan i femtiden på en camping i staden Teublitz, tre mil norr om Regensburg, lagom till att regnet slutade.

Distans: 92 km Snitt: 18, 3 km/h Tid: 5 h
Start: 8.45 Ankomst: 17.10

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 19 juni

22 grader, växlande

Äntligen en dag med sol och värme! Vi gled in de tre milen till Regensburg på en och en halv timme så att vi var där runt 10.30. Vi tillbringade sedan nästan fyra timmar i centrum. En verkligen mysig stad, där hela centrum är från medeltiden. Eric handlade tyska CD-skivor och nya badskor på Kaufhof, medan Erik gick vilse i varuhuset och inte hittade rätt utgång. På vägen ut ur Regensburg körde vi om två cykelsemestrande gubbar med bayerska byxor och knästrumpor. De skulle till Kelheim. Dit skulle vi också men vi passerade stan och fortsatte tjugo kilometer vidare söderut längs Donau till en camping i Neustadt. Om vi inte har mött mer än en cykelturist i Tyskland under hela resan, så är det desto fler här längs Donau. Var och varannan kilometer möter vi cykelturister, tyvärr är dock flera av den typen som tittar rakt fram och inte hälsar.

Regensburg

Donau flyter rakt igenom Regensburg.

Campingen var relativt dyr (20 DM) men å andra sidan var toaletterna väldigt fräscha och duscharna gratis. Underbart att få tält och packning torra efter dagar av regn.

Distans: 75 km Snitt: 19, 4 km/h Tid: 3 h 50 min
Start: 8.50 Ankomst: 17.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Lördag 20 juni

24 grader, växlande

Efter att ha ätit nybakade croissanter och frallor till frukost fick vi en otroligt lätt och smidig dag, då vi äntligen fick känna hur riktig värme känns. De sju milen in till München flöt på hur bra som helst i solen och medvinden. Verkligen härlig cykling! Vi gled in i Münchens city i halvtretiden och åkte snabbt igenom på de perfekta cykelvägarna. München verkar trots sin storlek vara en riktig cykelstad.

Bayerskt landskap

På väg över de böljande bayerska kullarna.

Campingen hittade vi 10 km söder om centrum längs floden Isar. Hela området längs Isar är ett enda stort friluftsområde med stränder och parker. På kvällen vilade vi, åkte runt lite i omgivningen och åt Spaghetti Bolognese på campingrestaurangen.

Distans: 101 km Snitt: 19, 8 km/h Tid: 5 h 5 min
Start: 8.30 Ankomst: 15.45

Söndag 21 juni

25 grader, sol

Heldag i München. Att vakna av att det blir för varmt i tältet har vi inte varit bortskämda med under denna resa men det lär väl inte vara sista gången. Vi cyklade in till city under förmiddagen och berömde just cykeln som fortskaffningsmedel i städerna som mest, då Erik självklart får resans första punktering. Vi ställde därför cyklarna vid Odeonsplatz och inriktade oss på en dag med kollektivtrafik istället. Vi tittade på centrum och skickade en ny rapport till Outdoor. Senare på eftermiddagen tog vi tunnelbanan ut till Olympiaparken.

München

Imponerande utsikt över München från Mariakyrkan.

Vi tittade på den imponerande utsikten från Olympiatornet, där Alperna står som en vägg i horisonten mot söder och gick även runt den snyggt byggda stadion med sina böljande glastak. En glasspaus med språkförbistring från båda håll gjorde att två strutar med tre kulor i varje blev tre strutar med en kula i varje. En promenad på drygt två kilometer i värmen gjorde att vi kom till det vackra Nymphenburger Schloss. Därifrån tog vi spårvagnen tillbaka in till centrum.

Olympiastadion

Olympiastadion med sina karaktäristiska glastak.

Efter att ha hämtat cyklarna vidtog sedan en mindre rolig vandring på nästan en mil till campingen. En mycket prisvärd middag på en trevlig tysk restaurang blev dock en perfekt avslutning på en, förutom punktering, lyckad dag.

Distans: 21 km

Dagens bilder i fotoalbumet!