Eric språkar med lokalbefolkningen på Vikbolandet...

Eric språkar med lokalbefolkningen...

Måndag 21 augusti

19g växlande

Vi började dagen med att fylla på nytt vatten i en naturlig källa som fanns i ett berg alldeles vid tältplatsen. Dagens första två mil gick sedan vidare längs Bråvikens norra strand till färjan vid Kvarsebo. Efter färjeturen över Bråviken fortsatte vi på grusvägar över lagårdsbackarna och kohagarna på Vikbolandet mot nästa färja, den över Slätbaken till Stegeborgs slottsruin. Slätbaken är också Göta Kanals inlopp. Vi gick en runda och tittade på ruinen innan vi fortsatte söderut längs kusten. Milen rann undan när vi kilometer för kilometer närmade oss Valdemarsvik i medvind och kvällssol på grusvägar över byarna på landet. I Valdemarsvik åt vi middag på Perkas gatukök och handlade frukostmat. Tältplatsen fick bli strax väster om samhället längs vägen mot Falerum.

Distans: 92 km Snitt: 19,2 km/h
Tid: 4 h 50 min
Start: 10.30 Ankomst: 19.45

Stegeborg

Stegeborgs slottsruin vid Göta Kanals inlopp.

Dagens bilder i fotoalbumet!

Å är världens kortaste ortsnamn

Å är världens kortaste ortsnamn

Tisdag 22 augusti

18g växlande

Låg och drönade i tältet nästan till nio efter en iskall natt och kom iväg först runt halv elva. Resan gick nu västerut mot Falerum. I Holmbo handlade vi i en sådan där lanthandel som har precis allt, och dessutom packat från golv till tak. Naturen här är ganska kuperad med både skogar, sjöar och åkrar. Ifrån Falerum var det sedan ytterligare 15 km till dagens lunchplats, torget i Åtvidaberg.

Vi hade egentligen tänkt oss att resan skulle vara på fem dagar och nu gå hemåt mot Linköping, men med tanke på att det enligt väderprognosen skulle vara fortsatt bra väder samt att vi fortfarande tyckte det var roligt, så bestämde vi oss för att att förlänga resan med en dagsetapp ner mot Östergötlands sydvästra del. Därför fortsatte vi de knappt fem milen till Kisa på länsväg 134. Strax efter Åtvidaberg fick vi också känna av resans enda regnskur som vi dock snabbt cyklade ifrån utan att behöva ta på oss stövlar och regnjackor. Vi åt goda pizzor i Kisa och cyklade sedan vidare några kilometer på vägen mot Österbymo tills vi hittade en lämplig tältplats en bit in i skogen.

Distans: 103 km Snitt: 19,2 km/h Tid: 5h 20 min
Start: 10.30 Ankomst: 20.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 23 augusti

17g växlande

Precis som under gårdagen sov vi nästan fram till nio och kom iväg först en och en halv timme senare. Vi börjar bli farligt odisciplinerade jämfört med under våra långresor då väckarklockan ringer kl 7 nästan varje dag. Denna resas sista etapp började vi sedan mot Malexander genom de djupa skogar som finns här. Det bor inte många själar längs denna väg kunde vi konstatera. En tysk bil körde om oss för andra gången sedan igår kväll. Precis vid infarten till Malexander ligger platsen för polismorden försommaren 1999. Det var skrämmande att stå på denna plats som vi sett så mycket på TV och läst om i tidningarna. En mer idyllisk plats vid sjön strax efter en lång nerförsbacke är också svårt att tänka sig. Det kändes overkligt att något så hemskt kunde ha utspelat sig just där.

Malexander

Malexander ligger djupt inne i skogarna vid sjön Sommen.

Vi fortsatte sedan mot nästa metropol, Boxholm. Naturen blev nu lite mindre backigare än tidigare. Det blev också tätare mellan gårdarna och åkrarna. Vi åt en sista lunch i Boxholm och vände sedan norrut mot Mjölby på den smala och hårt trafikerade riksväg 32. Färden hemåt mot Linköping gick sedan snabbt i medvinden; vi lämnade Boxholm kl halv fyra och kunde parkera cyklarna utanför studenthuset i Linköping prick klockan sex, cirka 50 kilometer senare.

Distans: 101 km Snitt: 20,9 km/h Tid: 4h 50 min
Start: 10.30 Ankomst: 18.00

Dagens bilder i fotoalbumet!