Andalusisk tjur

Stora tjurskyltar står här och där i Andalusien.

Söndag 18 juli

32 grader, sol

Vi lämnade El Puerto de Santa María på den under söndagsmorgonen öde Autovían. Snart passerade vi Jérez de la Frontera genom centrum, den stad som har gett sitt namn till Sherryn. Landskapet här överraskade oss positivt genom att vara relativt kuperat med stora vidder av sädesfält i olika färger. I medvind rann sedan milen iväg nästan utan att vi märkte det. Kullarna avlöstes av slätt när vi närmade oss Sevilla vid tretiden på eftermiddagen. Vi hade befarat att värmen skulle kunna bli ett hinder den här dagen, då området är ett av de allra varmaste i Spanien (temperaturen kan nå 45 grader). Idag var det dock riktigt beskedlig värme med svalkande vindar. Efter att ha kört vilse i Sevillas gränder hittade vi sedan ut till Sevillas camping strax utanför stan mot nordost, precis där flygplatsens startbana slutar.

Distans: 127 km Snitt: 22, 9 km/h Tid: 5 h 35 min
Start: 8.20 Ankomst: 17.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

La Giralda

Måndag 19 juli

34 grader, sol

Vilodag i Sevilla. Campingen hade en egen buss som gick in till centrum på förmiddagen, som vi begagnade oss av. Inne i stan åkte vi först en guidad busstur under en timme som körde runt stans alla sevärdheter, till exempel anläggningarna från världsutställningen 1992.

Senare gick vi en rejälare sightseeingrunda till katedralen, som faktiskt är världens största, och dess klocktorn La Giralda, som byggdes som en minaret av morerna. Eftermiddagen tillbringade vi i gamla stans gränder utanför turistområdet och i skuggan i parkerna.

Dagens bilder i fotoalbumet!

Tisdag 20 juli

37 grader, sol

Vi började dagen med att än en gång köra vilse i Sevillas centrum. En bra stadskarta är ett måste för att kunna hitta i den staden, och en sådan hade inte vi, tyvärr. Efter att ha snurrat runt i stan i nästan två mil hittade vi till slut ut på rätt väg till den lilla byn Tomares. Några kilometer från Sevillas centrum kändes det plötsligt som om vi var i en liten bondby på landet.

El Rocío

På torget i sandstaden El Rocío.

Vi fortsatte mot Pilas, där vi åt lunch, och svängde sedan mot sydväst mot El Rocío och nationalparken Coto Doñana. I El Rocío har man inte asfalterat en enda gata utan hela stan hade djup lössand på alla gator och torg, mycket mystiskt och rejält jobbigt att släpa cyklarna i. Coto Doñana är en enorm träskmark i Guadalquivirs delta, som vi åkte i utkanten av på raka vägar genom pinjeskogar och öppna fält. Campingen blev längs atlantkusten strax väster om Matalascañas.

Distans: 102 km Snitt: 18, 2 km/h Tid: 5 h 35 min
Start: 10.00 Ankomst: 19.25

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 21 juli

38 grader, sol

Med de ibland över hundra meter höga sanddynerna på vänster sida och vidsträckta pinjeskogar till höger om vägen, åkte vi längs kusten mot Huelva. Vi låg och drog åt tre racercyklister de sista två milen; de var imponerade när de slutligen körde om, det kändes bra...

Längs Costa de la Luz

På väg mot Huelva på nyasfalterade raksträckor genom pinjeskog

Huelvas södra infart är riktigt gräslig med stinkande, tung industri, och även själva stan känns som en modern industristad. Vi åt lunch på Burger King med utsikt över folklivet från uteserveringen. Eftermiddagsetappen gick sedan vidare västerut genom Cartaya och Lepe innan vi nådde fram till campingen i La Antilla framåt halvsex. Det gick åt litervis med vatten under hettan på eftermiddagen, men genom att regelbundet köpa kallt vatten på bensinmackar längs vägen gick värmen att härda ut utan problem. Dessutom hade vi ju inga bergspass att besegra denna dag.

Distans: 93 km Snitt: 20, 3 km/h Tid: 4 h 35 min
Start: 10.15 Ankomst: 17.20

Dagens bilder i fotoalbumet!

Torsdag 22 juli

31 grader, sol

Färja i Ayamonte

Färjan från Ayamonte med den nya bron i bakgrunden och med Portugal till vänster.

Efter att ha varit i Spanien i mer än en månad lämnade vi nu landet vid lunchtid, med den lilla färjan från Ayamonte till Vila Real de Santo Antonio över floden Guadiana. På färjan ställde vi tillbaka klockan en timme, och sedan kom vi till vårt fjortonde cykelland; Portugal. Att vägarna blev sämre märktes ganska direkt, annars är kusten likadan här som på spanska sidan med många uppbyggda hotellstäder längs stränderna. Vi stannade till i Tavira, en mycket fin gammal stad, känd för alla hus som är klädda med mosaikkakelplattor i olika färger. Efter Tavira fortsatte vi ungefär två mil till en stor camping strax innan Olhãu.

Distans: 74 km Snitt: 18, 9 km/h Tid: 3 h 55 min
Start: 9.50 Ankomst: 16.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 23 juli

29 grader, växlande

Efter Loulé

På väg över den portugisiska landsbygden.

För att undvika de ganska hemska turistorterna längs kusten valde vi idag att åka en bit inåt landet. Innan vi lämnade kusten hann vi dock med att se Faros gamla kvarter. Femton kilometer senare var vi i Loulé där vi åt lunch, innan vi fortsatte på småvägar genom byarna på landet. Det är märkbart hur nära kusten man kan vara och ändå vara helt utanför turistområdet; här verkar det som om folk lever precis som de gjort de sista femtio åren.

Silves

Borgen och katedralen i Silves.

Efter några mil på dessa småvägar, som ofta är i uruselt skick, kom vi till Silves. Här ligger ett gammalt moriskt slott med röda murar som vi stannade till vid för att ta en promenad på bröstvärnet. Vi betalade inträde även till slottets tillhörande muséer, ett med mumifierade människohuvuden och konserverade djur i burkar från medeltiden och ett med de allra vidrigaste tortyrredskap man kan tänka sig. Efter detta spektakulära besök åkte vi ner till kusten och en camping vid Ferragudo öster om Portimão.

Ferragudo

Små fiskebåtar i Ferragudos hamn.

Distans: 105 km Snitt: 16, 9 km/h Tid: 6 h 15 min
Start: 9.15 Ankomst: 19.40

Dagens bilder i fotoalbumet!