Söndag 20 juli

Vi började dagen med frukost på stranden i morgonsolen. En triathlontävling pågick i området och simningen var precis utanför stranden i de enorma vågorna. Efter två timmar på stranden åkte vi in till turistbyrån i St Helier och frågade på vår allra finaste knaggliga engelska vilka campingalternativ det fanns på ön. När hon på turistbyrån hörde att vi pratade svenska med varandra började även hon göra det. En uppskattad service med svenskar på turistbyrån!

Jersey

Utsikt över sydkusten.

Vi åkte upp till vår utvalda camping på nordöstra delen av ön, satte upp tältet och la in packningen. Sedan cyklade vi upp till kusten men vände snart tillbaks till campingrestaurangen, då vi kände att vi nog skulle ha ätit innan vi åkte. Efter ett antal toastmackor med ost och skinka cyklade vi åter upp till kusten och gick en fyra kilometer lång vandring på stigar längs den otroligt vackra bergssluttningen längs vattnet. Knallgröna sluttningar med skummande turkost vatten mot klipporna långt nere vid stranden!

Jerseys nordkust

Del av Jerseys nordkust.

Sedan cyklade vi vidare västerut längs nordkusten, badade vid en liten badstrand och vände sedan tillbaka mot campingen över öns mitt. Vi åkte på jättesmala vägar med höga vallar och murar längs sidorna men nästan inga bilar alls. Hastigheten för bilarna på dessa så kallade "Green lanes" är begränsad till femton mph (24 km/h) och bilarna måste ge företräde för gående och cyklister. Vi avslutade kvällen med att äta på campingens Bar-B-Q-kväll och frossade i olika sorters grillat kött, korvar, Jersey-royals potatisar och sallad.

Dagsetapp: 70 km

Dagens bilder i fotoalbumet!

La Corbière

La Corbière.

Måndag 21 juli

Vi sov tills vi vaknade vid niotiden och åt frukost utanför tältet. Vi åkte sedan ner till St Helier, åt lunch på McDonald's och köpte biljetter till Poole med onsdagsfärjan. Vi åkte sedan ut ur St Helier och cyklade västerut längs södra kusten. Vi tittade på de tyska bunkrarna från andra världskriget och fortsatte sedan till den vackra fyren La Corbière längst ute på öns sydvästra udde. Eftersom det var ebb kunde vi gå ut till fyren på en väg som annars ligger under vatten, och ute vid fyren klättrade vi långt ut på klipporna.

Vi åkte sedan på västkustvägen norrut till öns nordvästra udde. Där gick vi ut till ruinen av det gamla mytomspunna slottet Grosnez på stigar över knallrosa ljunghedar. Sedan fortsatte vi gå på stigarna längs branten vid kusten. Eric fick till och med höjdrädda Erik att cykla på stigen. Effektiv höjdfobiträning (enligt en pedagogisk Eric). Vi åkte ner till Plémont Bay och badade i höga vågor i mer än en timme.

Vi glömde dock bort att Jersey har en av världens största tidvattenskillnader så när vi badat klart låg våra kläder, som vi lagt på en hög bergsknalle långt upp på stranden, på ett litet skär med vatten runt omkring. Efter en dramatisk räddning av kläderna i meterhöga vågor kunde vi kravla oss upp på klipporna och klä på oss. Vi cyklade till campingen längs nordkusten och åt på restaurangen. Eric trodde att han hade beställt en stor saftig biff men det var en tunn flundra. Vi avslutade kvällen med ett antal partier Yatzy.

Erik cyklar vid branta sluttningar

Erik cyklar längs bergsstigarna på nordkusten.

Dagsetapp: 63 km

Dagens bilder i fotoalbumet!

Mont Orgeuil Castle

Mont Orgeuil Castle från sjösidan.

Tisdag 22 juli

Vi cyklade ner längs ostkusten till Mont Orgueil Castle. Efter att ha tittat på slottet fortsatte vi ner till St Helier där vi köpte vykort och åt lunch. Sedan vände vi tillbaks mot ostkusten och åkte en rakare väg upp till Royal Bay of Glouville, en playa som sträcker sig längs halva ostkusten. Vi solade och badade hela eftermiddagen, men det var ett projekt varje gång vi skulle bada, eftersom det i lågvattnet var cirka femhundra meter ut till vattnet. Vid sextiden åkte vi tillbaks till campingen och åt middag men fortsatte sedan till nordkusten, där vi gick några kilometer på vandringsstigen längs kusten i kvällssolen. Vi avslutade med att än en gång åka ner till Mont Orgueil Castle för att se på slottet i den effektfulla fasadbelysningen i mörkret.

Dagsetapp: 46 km

Palmer och kartläsning

Eric läser kartan på en Green Lane där cyklister har företräde framför bilister.

Dagens bilder i fotoalbumet!

Grosnez

Grosnez Castle förstördes nästan fullständigt under 1300-talet..