Två cyklister...

Eric till vänster och Erik till höger.

Tisdag 15 juli

Bertrand kom "som vanligt" med nybakade croissanter vid niotiden och gjorde frukost. När vi hade packat cyklarna eskorterade han oss den första milen ut ur Pontoise. Han körde först med varningsblinkers på och vi tätt efter så vi täckte upp hela filen. Vi sa adjö och cyklade brant uppför på lövskogsklädda kullar. Landskapet blev ännu mer kuperat men även rejält frodigare. Vi cyklade på sluttningarna längs Seines dalgång och passerade bland annat Monets trädgårdar i Giverny. Vi kom fram till campingen runt halvsju. Vi tvättade våra kläder med en stor betongplatta som propp eftersom handfatet inte hade någon och åt sedan middag på campingrestaurangen.

Dagsetapp: 85 km Snittfart: 17, 7 km/h
Tid: 4 h 50 min
Start: 10.45 Ankomst: 18.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 16 juli

Vi sov till åtta eftersom vi inte kände något behov alls av att köra långa dagsetapper under dagarna i Normandie. Innan vi åkte från campingen pratade vi med en holländsk kille, Simon, som cyklat från Holland till Barcelona och nu var på väg tillbaks efter att ha hälsat på sin moster i Toulouse på vägen. Han hade inte hunnit skaffa någon karta över Belgien så han fick en av våra. Precis som vi har hört många andra säga, gillade inte heller han Belgien utan ville åka igenom så snabbt som möjligt.

Vi åkte vidare över de gröna kullarna längs Seine. De enorma backarna, motvind och allmän orkeslöshet gjorde att vi stannade på en camping i byn St Georges du Vivier redan efter drygt åtta mil. På kvällen åkte vi ner till torget och köpte baguetter och fromage till kvällsmat.

Dagsetapp: 82 km Snittfart: 15, 6 km/h Tid: 5 h 15 min
Start: 10.10 Ankomst: 18.40

Torsdag 17 juli

Fransk skyltning

Ett inte alltför ovanligt exempel på fransk skyltning.

Vi fortsatte upp och ner för de gröna kullarna ner mot kusten. I de här områdena är de flesta husen trähus av fackverkstyp, till skillnad från de vanliga, ofta ganska vanskötta, stenhusen i de övriga delarna av Frankrike som vi hade åkt igenom. Strax norr om Caen såg vi reklamskyltar för McDonald's så vi tog en omväg på tio kilometer i ösregn. Vi torkade upp på McDonald's och när vi sedan fortsatte norrut längs floden Orne sken det upp och blev en jättefin kväll. Vi tittade på Pegasus Bridge, där de allierade landsteg med fallskärmstrupper på natten inför invasionen av kusten senare på morgonen den sjätte juni 1944. Vi fortsatte genom städerna längs engelska kanalen och valde att stanna i Bernières sur Mer. Eric tolkade tanten i receptionens fransk-engelska "Do you want to see the price?" som "Do you want a surprise?", överraskningen skulle ha kunnat vara att ingen på campingen skulle få sova under natten eftersom de spelade vrålhög musik från baren.

Dagsetapp: 112 km Snittfart: 16, 7 km/h Tid: 6 h 40 min
Start: 09.30 Ankomst: 20.00

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 18 juli

Krigskyrkogården

Den amerikanska krigskyrkogården vid Omaha Beach.

Vi fortsatte västerut längs Normandiekusten mot vår första sevärdhet denna sightseeingdag; D-day muséet i Arromanches. Utanför staden låg rester av den enorma provisoriska hamn som byggdes av de allierade under invasionen.

Efter museibesöket cyklade vi vidare till Longues sur Mer, där vi tittade på de enda kvarvarande beväpnade tyska försvarsvärnen. Där vände vi söderut mot Bayeaux och vårt andra kulturella museibesök för dagen, Bayeaux-tapeten om slaget vid Hastings 1066.

Longues sur Mer

Longues sur Mer.

Vi återvände sedan till kusten och tog matpaus med croissanter och Danone-yoghurtar. En mil senare var vi framme vid Omaha Beach och den jättelika amerikanska krigskyrkogården med flera tusen vita kors i spikraka rader. Sedan åkte vi snabbt de sista två milen till campingen i Isigny sur Mer.

Dagsetapp: 88 km Snittfart: 16, 2 km/hTid: 5 h 25 min
Start: 09.15 Ankomst: 19.50

Dagens bilder i fotoalbumet!

Jersey

Tältning på västra Jersey.

Lördag 19 juli

Vi åkte snabbt i ganska platt terräng och medvind de första fyra milen mot Granville. Sedan blev det rejält backigare med stora kullar. Vi anlände till Granville strax efter klockan tre på eftermiddagen. Det kändes nästan som att komma till Medelhavet med turkost vatten, stora esplanader och hus som klättrade på bergssidorna. Båtarna i hamnen låg på botten eftersom det var ebb. Vi åkte direkt till färjeterminalen och köpte biljetter till kvällsturen till Jersey. I väntan på båten gick vi och tittade på stan och försökte handla upp de sista franska pengarna. Båten gick 18.00 men vi var framme redan 18.10 eftersom vi fick ställa tillbaks klockan en timme. Besättningen hjälpte oss att kånka upp cyklarna från båten. Vi cyklade ut på kajen och märkte direkt vänstertrafikens svårigheter; bilarna kommer från alla möjliga håll, man ska köra medsols i rondellerna och efter varje korsning är man på väg mot högra sidan av ren reflex. Vi valde att gå av cyklarna och gå in mot St Heliers centrum. Vi åt middag på Wimpy Hamburgers, köpte karta och började cykla ut mot en lämplig camping. När vi kom fram till platsen där den skulle ligga märkte vi dock att campingplatsen var omgjord till golfbana och då närmaste camping låg på andra sidan ön valde vi att vänta på mörkret och smygtälta i ett sanddyneområde.

Dagsetapp: 95 km Snittfart: 17, 9 km/hTid: 5 h 15 min
Start: 09.30 Ankomst: 21.00

Dagens bilder i fotoalbumet!