Lördag 22 juni

17 grader, växlande

Vi sov till halvtio, Eric åkte och handlade frukost på Konsum som vi åt i TV-rummet. Efter att ha gjort oss klara åkte vi över till Marstrandsön och tittade på Carlstens färsning och skrev vykort. Härlig utsikt över Tjörn och Skagerack.

Vi avslutade med att handla och åka tillbaks till villan för att hämta packningen innan vi lämnade Marstrand vid halvfemtiden för att åter korsa Sverige. Äntligen hade vi medvind och inte bara en lätt bris utan en hård rak västlig vind, så varför trampa i uppförsbackarna? Nu kom vi också upp i vår hittills högsta hastighet: 50, 4 km/h.

Strax söder om Lödöse hittade vi en utmärkt tältplats vid Göta älv efter att ha cyklat på ordentligt - 41 km på två timmar. Vi väntade med att sätta upp tältet och satte oss istället på stranden och åt vår i Marstrand inköpta middag, färdiggjorda baguetter och Yoggi.

Dagsetapp: 41 km Snittfart: 22, 7 km/h

Göta älv

Tältplats nära Göta älv.

Dagens bilder i fotoalbumet!

Söndag 23 juni

21 grader, sol

Vi fortsatte cyklingen längs Göta älv och kom fram till Trollhättan kring lunchtid. Idag hade vi tänkt lyxa till det med McDonald's men det var stängt för ombyggnad så det fick bli Ica och den vanliga lunchen med Yoggi, juice, bröd och skinka istället.

Hälsovårdsnämnden hade uppenbarligen inte varit på besök i affären under den senaste tiden, nästan allt i affären var för gammalt. Vi satte oss utanför affären och åt brödet som var bakat den tjugonde och yoghurten som gick ut den tjugoförsta.

Den plastinpackade skinkan tog vi dock för givet att den inte hade gått ut så Eric lade den på mackan, konstaterade att det måste vara något fel på avloppet någonstans i närheten, men åt glatt vidare. Sedan lade även Fredrik en skiva skinka på sin smörgås.Han förstod dock att avloppsstanken inte kom från något avlopp utan tittade på bästföredatumet - utgången den nittonde. Förutom att kasta skinkan i soptunnan hann vi även med att diska.

Efter dessa upplevelser åkte vi ut ur Trollhättan och upp på Hunneberg. Vi cyklade runt på berget på grusvägar, tittade på utsikten och åkte därefter ner på slätten vid Vänern. 25 kilometer senare, strax efter Friel kyrka, hittade vi en bra tältplats en bit in i skogen. Vi satte upp tältet på en plats med mjuk mossa och åt därefter våra traditionellla snabbmakaroner och köttbullar.

Dagsetapp: 87 km Snittfart: 18, 3 km/h

Dagens bilder i fotoalbumet!

Kinnekulle

Över Kinnekulle.

Måndag 24 juni

24 grader, sol

Vi vaknade inte alltför utsövda då den i början så mjuka mossan hade tryckts ihop av vår tyngd. Vi upptäckte nu att vi egentligen aldrig hade haft ett så knaggligt och ojämnt underlag. För första gången var det nu så varmt att vi kunde sätta på oss shortsen direkt på morgonen.

Vi cyklade in de drygt två milen till Lidköping, där vi nu när posten äntligen var öppen kunde lämna in Sverigepaketet på posten efter att ha dragits med det sedan Marstrand. Vi fortsatte sedan mot Källby på cykelvägar, där vi stärkte oss med hamburgare innan vi påbörjade cyklingen uppför Kinnekulle. Vi åkte runt med utsikt över Vänern och kastade oss sedan nerför till Mariestad och kom fram till campingen redan klockan halv sex.

Denna kväll, när vi skulle ha tillgång till riktigt kök slopade vi faktiskt köttbullarna och makaronerna och lyxade till oss med Stinas kyckling! Ett kanske inte alltför genomtänkt val, då det tog en hel kväll att tillaga den, till glädje för den holländska familj som fick vänta en evighet innan de fick värma sina pizzor... Att tillagningen tog så lång tid berodde bland annat på att Eric inte kunde läsa instruktionsanvisningarna utan stoppade in kycklingen med pappersskyddet på och att han var för oteknisk för att förstå att man behövde vrida upp en timer för att ugnen överhuvudtaget skulle fungera.

Där gick en kvart till, men gott blev det iallafall när vi två och en halv timme senare satt och åt på stranden vid campingen. Tråkigt bara att äta så god mat i de så med stormkök, mygg och misslyckade luncher förknippade plastburkarna. Efter disken avslutade vi kvällen med en runda minigolf. Fredrik vann detta precis som han vann tävlingen på Liseberg förra året så tävlingen stod som vanligt bara mellan Eric och Erik. Men så var det också fel på både klubbor, bollar och underlagets rullmotstånd.

Dagsetapp: 91 km Snittfart: 19, 0 km/h

Dagens bilder i fotoalbumet!

Tisdag 25 juni

22 grader, sol

Vi lämnade Mariestad via den branta och långa Stockholmsvägsbacken och fortsatte på väg 202 till Töreboda och vidare till Undenäs, där Eric var bombsäker på att det fanns ett gatukök. Här var ju en perfekt plats att äta lunch på, eftersom det skulle dröja nästan fem mil till nästa större samhälle -Askersund. Men antingen kom Eric ihåg fel eller hade Undenäs krympt sedan han var där något år tidigare, för tio minuter senare satt vi utanför Uno-x-macken och åt djupfrysta hamburgare, nödtorftigt värmda i mackens mikro.

Efter denna måltid fortsatte vi genom Tiveden till Askersund där vi handlade middag och såg två väldigt överlastade tyska cykelturister. Sedan åkte vi vidare femton kilometer och tältade på en äng i början av en jättebra genväg som Eric sett ut på bilatlasens 1:400 000-skala.

Dagsetapp: 105 km Snittfart: 19, 1 km/h

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 26 juni

21 grader, växlande

Längtan efter säng och andra faciliteter gjorde att vi valde att åka hela vägen hem till Nyköping och Oxelösund under dagen. Etappen började dock mindre bra, då den snabba genväg som Eric sett ut på kartan mer och mer började likna en traktorväg. När den dessutom slutade vid en gård mitt inne i skogen förstod vi att det nog hade varit bättre att åka den fem kilometer längre asfaltsvägen. Eric ringde på och fick reda på att det fanns en stig ner till stora vägen som vi kunde ta. Vi banade iväg med de fullpackade cyklarna nerför branta backar, ut på ängar och längs järnvägsspår, men till sist låg äntligen den efterlängtade asfaltvägen framför våra fötter.

Asfalten övergick dock snart i grusväg, en vägtyp som vi var ganska trötta på vid slutet av dagen, då vi cyklat 90% av sträckan på just denna typ av beläggning. Vi fortsatte nu snabbt till Hävla via Hjortkvarn och Regna, där dagens första regnskur passande kom. I Hävla hade vi bestämt oss för att äta lunch men matbutiken var lunchstängd så vi vilade en halvvtimme utanför dörren innan vi kunde kasta oss in och köpa ost, saftsoppa, bröd och andra förnödenheter.

I Strångsjö, två mil senare, ringde vi hem och meddelade i sann tidsoptimistisk anda att "vi kommer om tre timmar". Nästan sex timmar senare körde vi nedför lasarettsbacken och genom Nyköpings centrum efter att ha avverkat en halv Vätternrunda på grusvägar med fullpackade cyklar under en dag... Vykorten från Marstrand kom dagen därpå, alltså gick det snabbare att cykla från Marstrand än för posten att köra dem i bil.

Dagsetapp: 161 km Snittfart: 18, 4 km/h

Total distans: 1001 km

Dagens bilder i fotoalbumet!