En cykelskylt

Tisdag 15 juni

27 grader, sol

Vi åkte de tre första milen på en större väg till Saintes, som är en fin medeltida stad. Vi studerade kyrkan och McD innan vi fortsatte på små byvägar helt utan trafik mot kusten söder om Royan. Där bytte både terräng och temperatur karaktär mycket plötsligt. Det kändes som vid Medelhavet med pinjeskogar, sandstränder och uppåt 30 grader varmt.

Från Royan, en ganska exploaterad turiststad, tog vi bilfärjan över Gironde till Medoc-halvön. Vi valde att stanna vid en camping strax söder om Soulac. Det var en typisk strandcamping under pinjeskogarna där marken består av sand och ett lager barr. På campingen i Saint Jean d'Angely bodde det nästan bara britter, här var det istället tyskar som invaderade campingen. Kvällen avslutade vi med ett kvalitetsvin från Bourdeaux för 14 Franc och croissanter med chokladfyllning.

Distans: 111 km Snitt: 18, 8 km/h Tid: 5 h 55 min
Start: 8.50 Ankomst: 18.45

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 16 juni

31 grader, sol

Första hälften av dagens etapp kan sammanfattas med tre ord; pinjeskog, raksträckor och varmt! Vägarna gick spikrakt i upp till sju kilometer i taget. Efter dessa långtråkiga mil var det skönt att komma ut till den östra delen av Medoc-halvön. Här ligger även de finaste vinodlingarna i Bordeaux. Vindruvor verkade också vara det enda bönderna odlade i de byar vi passerade.

Vinodlingar under en blå himmel

En otrafikerad landsväg genom vinodlingarna på Medoc-halvön.

Vid halvsjutiden körde vi in i Bordeaux på fina cykelvägar. Vi letade upp turistbyrån i centrum och fick reda på att den enda campingen i stan låg i den nordligaste förorten som vi hade passerat på vägen in. Det var bara att vända cyklarna och trampa ut samma väg som vi kommit. Att köra i stadstrafik är dock ibland riktigt roligt, och det var nog inte många bilister som tog sig snabbare ur stan än vad vi gjorde...

Kring nio på kvällen mätte vi fortfarande upp nästan 30g i skuggan på termometern, varmt var alltså ordet.

Distans: 130 km Snitt: 18, 2 km/h Tid: 7 h 10 min
Start: 9.20 Ankomst: 19.45

Dagens bilder i fotoalbumet!

Torsdag 17 juni

27 grader, växlande

Vi lämnade campingen och åkte ner de sex kilometrarna till Bordeaux centrum. vi åt kombinerad frukost och lunch på McD och gick runt och kollade på stan i ungefär en timme. I Bordeaux pågick just årets stora evenemang, utställningen VinExpo. Sedan åkte vi över Garonne och följde floden mot sydost på norra sidan. Landskapet här är mycket fint med branta sluttningar med vindruveodlingar ner mot floden. Vägen gick dock längst ner i dalen, nära floden, och innehöll inga branta stigningar.

Bron över Canal Latéral

Välbehövligt fotbad i Canal Latéral.

Milen rullade undan på små vägar genom fina medeltida städer som Cadillac och Meilhan. Där hälsade vi också på dagens enda cykelturister som cyklade förbi medan vi satt i skuggan vid kyrkan och åt vårt nya favoritbröd, Pain au chocolat, som består av croissantdeg och choklad. De sista milen följde vi kanalen Canal Latéral där kanalen ofta går på en vall ovanför bilvägen. Vi tog långpaus med fotbad vid en fin rastplats längs kanalen och åkte sedan i kvällssolen mot campingen i Damazan.

Distans: 127 km Snitt: 19, 9 km/h Tid: 6 h 20 min
Start: 8.40 Ankomst: 19.50

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 18 juni

29 grader, växlande

Campingreceptionen hade inte öppnat när vi gav oss iväg, så där sparade vi in en natts campingavgift. Efter de första kilometrarnas stela ben började kroppen fungera och milen försvann oerhört snabbt. I Agen åt vi lunch på McD och fick också fylla i en kundenkät. Hon som skötte enkäten gjorde sitt bästa för att vi skulle förstå, men trots tydlig franska och enastående gestikulerande var det en aning svårt att förstå allt. Våra svar passade antagligen inte in i sammanställningen.

Från Agen åkte vi vidare mil efter mil i medvind på mindre vägar genom byarna längs Garonne. Vi såg fel när vi skulle köpa chokladcroissanter och fick istället med oss en påse stora "kanelbullar" med croissantdeg, pärlsocker, vaniljkräm, skivade äpplen och russin. En gräslig blandning! Framme på campingen i en av Toulouse norra förorter slog vi upp tältet bredvid ett franskt par som cyklade längs Garonne och Canal du Midi mellan Bordeaux och Medelhavet. Tyvärr pratade de inte ett ord engelska så konversationen blev något torftig.

Distans: 147 km Snitt: 22, 4 km/h Tid: 6 h 35 min
Start: 8.40 Ankomst: 19.30

Lördag 19 juni

25 grader, växlande

Toulouse var en stad med trafikkaos så vi lämnade stan ganska snabbt efter att ha tittat på centrum och handlat lunch i en av de, låt oss säga, mindre exklusiva förorterna från 60-talet. Resan gick söderut över slätterna. Snart började vi se Pyrenéerna som stora blåa skuggor vid horisonten. I Pamiers åt vi middag på vår favoritrestaurang och fortsatte sedan längs floden Arièges dalgång, som skär in som en klyfta mellan de skogsklädda bergen på sidorna. Vi valde att stanna vid campingen i Tarascon; en camping som visade sig vara en av de finaste och mest välskötta vi bott på under våra resor. Vi slog upp tältet bredvid de enda svenskar vi sett hittills.

Distans: 121 km Snitt: 19, 1 km/h Tid: 6 h 20 min
Start: 9.00 Ankomst: 19.35

Dagens bilder i fotoalbumet!

Söndag 20 juni

27 grader, växlande

Härlig utsikt bakåt

Vägen klättrar sakta uppåt i serpentiner, på strax under 1 900 meter över havet.

Efter att ha blivit bjudna på te av vår holländska campinggranne samt att Eric blev gratulerad på födelsedagen av campingägaren, gav vi oss iväg. Efter två och en halv mil kom vi till Ax les Thermes (på 700 möh) där vi bunkrade mat och gjorde oss klara för att börja klättringen upp mot Andorra. Vi tog oss sakta uppåt kilometer för kilometer, dock utan att ens fundera på att gå. Efter några kilometer började skogen glesna och otroliga blomsterängar bredde ut sig på bergsbranterna. Påhejade av bilister klättrade vi uppåt genom serpentinsvängarna och stod vid Andorras gränsstation på knappa 2 100 möh runt klockan fem. Direkt efter gränsen ligger en köpcenterstad mitt på kalfjället dit massor av fransmän åker för att köpa skattefria varor och billig bensin. Stan känns dock helt malplacerad.

'Port D'envalira  altitud 2407 m'

Uppe på krönet av Port D'envalira.

Vi åt middag på Quick innan vi klättrade de sista, och brantaste, kilometrarna upp genom molnen till Port D'envalira på 2 407 meter över havet. Här bytte vi shorts till långbyxor och handskar för att sedan kasta oss utför genom helt underbara serpentinsvängar i upp mot 70 km/h. Vi stannade på en liten camping i byn Canillo femton kilometer och tusen höjdmeter från passet en halvtimme senare.

Efter krönet...

De första svängarna på nerförsbacken.

Distans: 83 km Snitt: 13, 7 km/h Tid: 6 h 5 min
Start: 9.15 Ankomst: 19.40

Dagens bilder i fotoalbumet!