Torsdag 9 juli

32 grader, sol

Dagens cykeltur gick till Porto Ercole på Monte Argentarios sydkust. Vi hade sedan tänkt runda ön men den vägen var avstängd så vi fick vända en bit på väg. I och för sig gjorde vi ett försök att bryta mot förbudet, italienarna verkar ju älska att bryta mot trafikregler, och kånkade cyklarna över avstängningsstaketet. När vägen en kilometer senare slutade i en stenhög tvingades dock även vi ge upp. Det blev istället lunch på branten ner mot havet och sedan hemväg till campingen med en liten omväg ut till staden Orbetello.

San Stefano

San Stefano på Monte Argentarios nordkust.

Vi kom tillbaks till campingen halvtvå och ägnade resten av dagen till solstekning, bad i hyfsat höga vågor samt en tramppaddelbåtstur i kanske lite väl hyfsade vågor (då vattnet ofta sköljde över båten och framför allt över Erik som satt på utsidan). Campingens pizzeria fick sig åter ett besök på kvällen med en beställning på tre stycken hämtpizzor.

Distans: 44 km

Dagens bilder i fotoalbumet!

Fredag 10 juli

32 grader, sol

Vägen söderut längs kusten var starkt trafikerad och utan vägren, men då inga alternativ fanns under större delen av dagens etapp fick vi finna oss i att hålla koll på vita kantlinjen och se etappen mer som en transportsträcka. I Montalto di Castro åt vi vår i supermercaton inköpta lunch i en park där vattenspridare effektivt täckte upp varenda kvadratmeter. Vi kryssade mellan iskalla vattenstrålar och hittade en torr bänk. Mot slutet av lunchen poppade dock nya spridare upp alldeles bredvid bänken och en ordentlig skur blötte ner både cyklar och mat. Campingen hittade vi efter en mils letande strax norr om hamnstaden Civitavecchia, billigaste campingen hittills i Italien; 20 600 lire (ungefär 100 kronor).

Distans: 100 km Snitt: 18, 3 km/h Tid: 5 h 30 min
Start: 9.00 Ankomst: 17.10

Lördag 11 juli

31 grader, växlande

Sista cykeldagen. Vi fortsatte ner på SS 1 (riksväg 1) längs kusten. Ganska mycket trafik och motvind för andra dagen i rad. Vi handlade mat i en otroligt nog ännu mindre mataffär än den i tisdags. Man fick knappt röra några varor, utan skulle säga till affärsinnehavaren vad man skulle ha och så hämtade han det. Mitt på eftermiddagen rundade vi Leonardo da Vinci-flygplatsen medan plan på plan lågsniffade över oss. Vi letade oss sedan fram till en camping mellan flygplatsen och Roms centrum, för att vara så nära flyget som möjligt på tisdag.

Distans: 92 km Snitt: 18, 1 km/h Tid: 5 h 5 min
Start: 9.00 Ankomst: 16.10

Söndag 12 juli

32 grader, sol

Efter en promenad på drygt två kilometer (då vi missade den enda bussen som gick på en timme med två minuter), pendeltåg och tunnelbana stod vi utanför Colosseum. Vi ägnade sedan dagen åt att per fot gå runt till de mest kända platserna, till exempel Cirkus Maximus, Forum Romanum, Fontana di Trevi och Spanska trappan. I Peterskyrkan fick vi inte komma in eftersom vi hade shorts på oss, så vi fick nöja oss med att beskåda en utsida med byggnadsställningar från Petersplatsen. Törsten släckte vi med vatten från de utmärkta brunnarna som antagligen härstammar från romartiden och som står lite här och där i stan. Det var tydligen varmt redan då...

Colosseum

Colosseum.

Hemresan till campingen blev lite längre än vad vi hade tänkt, då vi gick på fel buss och fick en grundlig sightseeing av Ostia istället för att komma till campingen. Det slutade med ytterligare en promenad på dryga två kilometer. Biljetten kostade bara 7,50 kronor för tunnelbana, pendeltåg och buss, mycket billigt.

Dagens bilder i fotoalbumet!

Måndag 13 juli

33 grader, sol

Ytterligare en heldag i Rom. Resan dit klarade vi otroligt nog utan att åka fel någon gång, även om bussen från campingen gick åt ett helt annat håll än vad vi hade trott. Vi gick runt i Roms centrum, bland annat förbi Capitolium och Pantheon, åt lunch på Italiens första McDonald's restaurang och tog oss sedan ut till St Callistus katakomber (Roms största) med tunnelbana och fötter. Rundvandringen var spännande, men den amerikanske präst som var guide var dock kanske lite väl religiös, det kändes som han trodde att alla hade pilgrimsvandrat dit. Man fick dock gå in med shorts, så vi var nöjda ändå. Vi letade oss sedan ut till campingen, via Ostia Antica, och avslutade med en sista pizza och ompackning inför morgondagens flygresa.

Tisdag 14 juli

30 grader, växlande

Vi åkte ut de fjorton kilometrarna till Leonardo da Vinci-flygplatsen. Nu skulle pedaler skruvas av och styret vridas. Nackdelar var dock att pedalerna satt stenhårt och att vi hade fel nyckel för att kunna vrida styret. Vi tog då av styret helt och hållet och körde en snyfthistoria om hur totalt omöjliga tramporna var att få av. På det sättet blev cyklarna godkända och vi kunde checka in. Någon vägning av vår packning gjordes aldrig av någon konstig anledning, så där sparade vi in närmare tusen kronor i övervikt! En flygresa senare, med Air France till Arlanda via Paris, kom cyklar och packning ut på bagagebandet i otroligt nog samma skick som när vi lämnade in dem. Det var bara Eriks ringklocka som valde att komma ut ensam i två delar på ett alldeles tomt bagageband tio minuter efter att alla tagit sin packning. Sedan var det bara att ge sig ut i kylan i norr för bilfärd mot Nyköping och Oxelösund.

Distans: 14 km