Tisdag 1 juli

Vi började med att försöka ringa hem på vårt internationella telefonkort från Telia, men trots att vi slog alla hundra olika koder och nummer kom vi bara fram till en massa olika engelska telefonister. Vi insåg att kortet var helt värdelöst och lämnade Eutin. Efter att ha åkt över Plön kom vi fram till Neumünster vid lunchtid. Vi åt lunch på McDonald's och fortsatte sedan på småvägar över landsbygden till Glückstadt på Elbes östra strand. På färjan över Elbe pratade vi med en slemmig tysk gubbe på en Ural-motorcykel från Ryssland. När vi efter den tjugo minuter långa överfärden kom över till Elbes västra strand fortsatte vi cirka åtta kilometer till den camping vi valt ut på kartan. Jätteskum camping rakt igenom, vi checkade in vid en bardisk med en massa tjocka skrattande tyskar, fick inget kvitto eller instruktioner, men det kostade å andra sidan bara 10 Mark så det vara bara att betala och gå därifrån. Hygienutrymmena var hyfsat fräscha men totalt öde varje gång vi var där.

Dagsetapp: 134 km Snittfart: 18, 0 km/h Tid: 7 h 25 min
Start: 10.00 Ankomst: 20.40

Dagens bilder i fotoalbumet!

Onsdag 2 juli

Vi åkte från Elbe till Weser genom små byar över en blåsig och ganska enformig slätt. Då Erik just upptäckt hur gott det är med Nutellas nötkräm frossade vi i nötkrämsmackor till frukost, lunch och eftermiddagsmål. När vi på kvällen kom fram till campingen hittade vi ingen reception utan bara en massa husvagnar och ruckliga hus på pålar längs den geggiga flodstranden. Dessa tyckte tydligen tyskarna var väldigt fina. Vi antog dock att det var en club-camping så vi fortsatte några kilometer till nästa camping. Denna såg dock likadan ut, men efter att ha åkt omkring ett tag hittade vi ett plakat där det stod på svenska att dygnsgäster skulle sätta upp tälten på en anvisad gräsmatta och invänta campingens föreståndare som skulle komma och ta betalt. Vi satte upp tältet och förberedde oss för att gå upp tidigt nästa morgon så vi skulle kunna sticka iväg tidigt ifall föreståndaren inte skulle komma under kvällen.

Dagsetapp: 104 km Snittfart: 17, 3 km/h Tid: 6 h 0 min
Start: 09.50 Ankomst: 19.15

Dagens bilder i fotoalbumet!

Torsdag 3 juli

Väckarklockan ringde redan klockan sex så att vi skulle kunna smita från den eventuella betalningen för campingen. Vi var snabbt ur tältet och åt sedan frukost vid färjeläget vid Weser några hundra meter bort. Efter överfärden cyklade vi sedan vidare över Ost-Frieslands slätter. I Rastede bytte en cykelhandlare växelvajer på Eriks cykel för 7 DM. Vi åt lunch i en park i Bad Zwischensahn och fortsatte sedan på småvägar genom små snarlika byar till Leer.

Eric nära cykla ner i kanal

Eric är bra på att hålla balansen....

Två mil innan Leer passade Eric på att köra ut lite i gräskanten på cykelvägen, vinglade till och satte ner en fot, oj, en jättebrant flodbank, fick hela cykeln över sig och ramlade ner i vassen längs floden. Både cykel och Eric klarade sig dock med bara lite lera här och där som minnen.

Under eftermiddagen kom vi också äntligen på vad alla som hälsat på oss under de senaste två dagarna sagt. Det vi tyckt hade låtit som"åjt" var i själva verket "moin", tydligen ett gammalt plattyskt ord. Det kan vara bra att kunna eftersom det är standard att alla hälsar på varandra i de här trakterna. Vi åt på en konstigt nog äcklig McDonald's i Leer, där hamburgarna verkade ha legat och väntat i timmar på att någon skulle köpa dem, och åkte sedan till en camping vid floden Ems.

Dagsetapp: 107 km Snittfart: 16, 6 km/h Tid: 6 h 25 min
Start: 07.10 Ankomst: 18.40

Dagens bilder i fotoalbumet!

Holländsk vägskylt

Bra cykelskyltat i Holland.
Vita skyltar är för cykelvägar.

Torsdag 4 juli

Vi sov till klockan åtta och kom iväg från campingen först klockan tio, dock före våra norska grannar med triangeltält från 70-talet. Ett urblekt brunt och orange tvåmanstält där de sov två föräldrar samt en dotter i vår ålder. Båtarna låg i leran i hamnen strax intill; nu börjar det märkas en rejäl skillnad mellan ebb och flod. Vi åkte mot holländska gränsen. En tysk löjtnant frågade om han kunde hjälpa oss med något och vi sa att vi letade efter gränsen. Han pekade mot en bro några hundra meter längre bort så vi åkte dit. På andra sidan bron var det andra vägskyltar så vi antog att vi var i Holland.

I Winshoten handlade vi och köpte nya strumpor för sex kronor paret. Vi fortsatte mot Groningen på cykelvägar längs kanaler där långa pråmar med bilar på hytterna tuffade fram. I Groningen hade vi tänkt följa en kanal i utkanten av staden så att vi lätt och snabbt skulle komma igenom utan att behöva åka in i centrum. Detta misslyckades totalt och paniken växte när alla vägar bara slutade i industri- och villaområden eller sjaskiga husbåtshamnar. En hjälpsam hundägare hjälpte oss dock på rätt spår och efter att ha varit i Groningen i nästan två timmar utan att ha ätit middag, kom vi äntligen ut ur staden. Vi åkte vrålhungriga vidare längs kanalen.

Erik blödde några liter näsblod med alla traktens kor som nyfikna åskådare. Cirka fem kilometer innan vår uttänkta camping hittade vi skyltar till en annan campingplats. Skyltarna ledde oss till en bondgård och det visade sig att vi var de första gästerna på bondens ännu ej invigda camping på hans gräsmatta. Vi fick gå in i huset och hälsa på hans familj. Vi köpte också bröd och korv (som de själva säkert skulle haft till frukost), innan vi dödströtta kröp in i tältet.

Dagsetapp: 118 km Snittfart: 17, 6 km/h
Tid: 6 h 40 min
Start: 10.00 Ankomst: 20.40

Dagens bilder i fotoalbumet!

Början av Afsluitdijk

Afsluitdijks första raksträcka..

Lördag 5 juli

Erik väckte alla gårdens tuppar när han gick på toa tidigt på morgonen och då dessa bodde precis bakom tältet blev morgonens resterande tre timmar ganska sömnlösa. Efter att ha betalt och lärt oss lite holländska av bonden cyklade vi trettiofem kilometer rakt västerut till Leeuwarden där vi äntligen hittade en low-rider till Eriks cykel, som vi skruvade på med hjälp av en bruksanvisning på holländska. När vi skulle handla sträckte Eric fram en tiomarkssedel istället för den snarlika tioguldensedeln. En pinsam situation för en dum svensk cykelturist, men så står det ju också "Volgende Klant" på "nästa kund"-skyltarna...

Vi fortsatte sedan mot Harlingen och sedan vidare ner mot Afsluitdijk. Vi åkte ut på Afsluitdijk i sol och en frisk medvind. Nordsjön på höger sida och IJsselmeer på den vänstra. De två längsta raksträckorna var båda sju kilometer långa och vallens totala längd var tjugotvå kilometer. I byn Den Oever, där Afsluitdijk slutar, åt vi holländska hamburgare med franskbröd och olika sorters kål innan vi åkte till campingen "Der Gast" mitt i byn.

Dagsetapp: 112 km Snittfart: 19, 2 km/h
Tid: 5 h 50 min
Start: 09.20 Ankomst: 20.45

Dagens bilder i fotoalbumet!

Afsluitdijk

Erik mitt ute på Afsluitdijk.

Söndag 6 juli

Vi sov till nio eftersom vi inte skulle åka så långt idag och kom iväg från campingen klockan halv elva. Vi vaknade av att en man gick runt och ropade bingonummer i megafon. När vi åkt några kilometer började det ösregna och allt blev lerigt och dyblött. Vi handlade i staden Medemblik vid IJsselmeer efter att ha åkt cirka tjugo kilometer längs vallen kring sjön. En svensk familj var också i den lilla affären. Lunchen åt vi sedan på en betongbro över ett dyigt dike vid en åker. Algerna blommar i alla åar och bäckar så vattenytan är alldeles grön överallt. En museijärnväg med gamla ånglok korsade vägen flera gånger.

Vi fortsatte genom små byar till Hoorn och vidare till Edam. Turistbyrån hade just stängt så vi åkte runt i staden och letade efter rum själva. Vi hamnade hos en liten holländsk tant i ett litet hus med ett rum och toalett på nedervåningen och två rum och dusch för oss på övervåningen för prisvärda 70 Gulden per natt inklusive frukost. Frågan är då bara var tanten sov någonstans? Vi tvättade en tvätt med mörka kläder och gick ut och gled runt i staden i våra finkläder som legat ouppackade fram tills nu. Vi åt schnitzelmeny och yoghurtglass på en trevlig och billig restaurang innan vi gick tillbaks till tanten och gick upp till våra rum och åt marmeladmackor.

Dagsetapp: 68 km Snittfart: 16, 8 km/h Tid: 4 h
Start: 10.30 Ankomst: 16.30

Dagens bilder i fotoalbumet!

Amsterdam

Fartyget Amsterdam i hamnen.

Måndag 7 juli

Amsterdamsightseeing. Vi gick upp klockan nio och åt frukost nere i stora rummet. Tanten pratade vidare på sin holländsk-tysk-engelska och vi, åtminstone Eric, glänste med fina tyska fraser så tanten blev imponerad. Efter frukosten gick vi till busstationen via tobaksaffären där vi köpte Strippenkarten (bussbiljetter). Bussen in till Amsterdam tog bara drygt tjugo minuter och vi kunde gå av mitt i centrum.

Vi började med en entimmes guidad båtfärd på kanalerna och gick sedan runt i centrum hela eftermiddagen och tittade på folk och i affärer. Vid sextiden åkte vi till tillbaks till Edam och åt holländska pannkakor på vår favoritrestaurang. När vi sedan kom tillbaks till våra rum låg alla våra tvättade kläder prydligt ihopvikta och strykta på en av sängarna. Handdukarna hade tanten dessutom manglat!

Dagens bilder i fotoalbumet!